Dana Ardelea

Creatoare dedicată modei pentru copii

Nascuta la Brasov, pe 3 ianuarie 1942, ALEXANDRINA (DANA) ARDELEA reprezinta o personalitate aparte intr-o lume contemporana si romaneasca, care, tot mai mult, nedandu-si seama, isi uita treptat originile.
Creatoare de moda pentru copii, presedintele Fundatiei Culturale ce-i poarta numele, membra a Confederatiei Nationale a Femeilor Romane, membra a Fondului Plastic  a Federatiilor, Asociatiilor si Cluburilor pentru  U.N.E.S.C.O, Fundatie de utilitate publica, Alexandrina (Dana) Ardelea si-a construit cu tenacitate si cu multa munca un CV de exceptie.

Absolventa a Scolii de Arhitectura din Bucuresti in anul 1963, detine o cariera de peste 30 de ani in profesia de baza. Sub indrumarea cunoscutei personalitati de arta Lita Stork Botez, ea a deprins si tehnica artei ceramice. Aflandu-se insa in imposibiluitatea de a-si crea un atelier personal, s-a consacrat mai mult graficii si artei vestimentare, avandu-l ca mentor pe profesorul, sculptorul si pictorul Ioan Lucian Murnu.
Incepand cu anul 1979, Alexandrina (Dana) Ardelea s-a stabilit definitiv in perimetrul creatiei vestimentare pentru copii, creatie care a impus-o ca pe o autoritate de necontestat in domeniu.
Incepand cu anul 1984 ea devine mai intai colaboratoare, apoi membra a Fondului Plastic, timp care, pana in 1990, a prezentat publicului sase expozitii personale. Acelasi an a fost si martorul formarii unui grup de minimanechine, cu ajutorul carora isi va prezenta colectiile destinate copiilor , atat in tara cat si in strainatate. Dintre numeroasele sale prezentari de moda, se remarca fara doar si poate prezentele din 1990 la Concursul National de Moda de la Teatrul Nottara, unde castiga locul I, si cea de la festivalul National de Moda, sustinul la Palatul Parlamentului, in 1995, unde Alexandrina (Dana) Ardelea castiga premiul“PACCO RABANE”.
Activitatile artistei nu se opresc aici, ea remarcandu-se si starnind aplauze la diferite manifestari si prezentari de moda din strainatate precum: Expozitia Internationala din Franta, de la Euralille, in orasul Lille in anul 1995, spectacolul de la Palatul Chaillot, Paris 1997; expozitia personala din 1998 de la Centrul Cultural Roman din Paris, sau cea din anul 1999, sustinuta la Venetia (Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica).
Nenumarate sunt si prezentarile de moda sustinute in cadrul emisiunilor de televiziune, dintre care enumeram doar cateva: “Ceaiul de la ora 5″ (TVR); “Matinal” (Antena 1); “Ala Bala Portocala” (TVR); “Tip Top Minitop” (TVR)

–  Spectacole umanitare mediatizate prin TVR 1, Palatul Sutu, C.C. »REDUTA »Brasov

–  Spectacole  în cadrul Instituţiilor: Ministerul de Interne, Casa Americii Latine, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Satului, Muzeul Palatul Mogoşoaia, Palatul Elisabeta, Muzeul Naţional de Istorie,Hotel Sofitel,Romexpo, Sala Dalles, Palatul Copiilor, Clubul Diplomatic, UNESCO, YachtClubRegalRomân,Sala Radio,TVR,TVRM,NATIONAL TV,ANTENA 1,PRIMATV,Favorit TV,EtnoTV

–  Spectacole şi expoziţii peste hotare :

Ambasadele Romaniei din strainatate si Institute Culturale Romane, orase importante din Europa:

ANVERS,   BERLIN,  BUDAPESTA,  BRATISLAVA , BRUXELLES, PADOVA,

PARIS,   PERUGIA,    PRAGA,    ROMA,  TOULOUSE, VENETIA, VIENA
____________________________________________________________________

DANA  ARDELEA

Creator de modă pentru copii

 


°    Originară din Braşov.

 

Ea practică arhitectură la Bucureşti, dar este puternic atrasă de arta populară, cochetând cu grafica si ceramica.

°  Incepând cu anul 1984  ea  se  stabileşte  definitiv  pentru  creaţia  vestimentară pentru copii. Mai întâi colaboratoare şi apoi membra a Uniunii Artistilor Plastici, ea realizeaza cu măiestria mâinilor sale modele cu inspiraţie folclorică româneasca, combină diferite materiale şi accesorii într-un ansamblu geometric  şi  coloristic armonios, cu o subtilă maniera romantică.

°  Din anul 1990, DANA  ARDELEA  formează un grup de manechine, copii între 6 si 12 ani , cu care se  prezintă marelui public din România şi străinatate, în  numeroase  expoziţii  personale, colective şi  spectacole de  prezentare  de  modă,  pentru  copii , pentru  zile  de  sărbatoare.

°  De mulţi ani,  DANA  ARDELEA  expune publicului, hăinuţe  pentru fetiţe şi băieti, mai ales rochiţe pentru fetiţe,oferind foarte reuşite soluţii de compozţie plastică Ele îmbină în mod fericit rigoarea designului modern cu  rafinamentul  costumelor populare  tradiţinale, la  care  se adaugă  vraja basmelor  copilăriei.

°  Aspectul «  design «   este dat de contururile netede ale siluetei, care tinde spre forme geometrice regulate. Autoarea,  lucrând  în  domeniul proiectării  de  arhitectură, e  deprinsă cu  construcţia riguroasă a volumelor. Contururile plane din care se compune rochia sunt deobicei subliniate prin tivuri contrastante, care marcheaza clar intenţiile plastice.

°  Inspirarea din portul popular e făcuta într-un  mod  inteligent şi sensibil,  din modelele straielor de demult fiind prelucrate, nu detalii, ci princpii  fundamentalle,  croielile simple sau acorduri de culori vioaie, dar lipsite de stridenţe, cu broderii mărunte  şi ritmul dungilor contrastante.

                                               Dr.Prof.Universitar ADINA NANU             

_______________________________

FUNDATIA CULTURALA  “DANA  ARDELEA”
Bucuresti-Romania

“Dece nu am putea spune : sa mergem inaite cu traditiile si portul
popular romanesc, cu ajutorul copiilor nostri” ?

Consider, ca pentru fiecare din not trebuie sa existe un trecut, pe care it daruim copiilor. Ei au datoria morala de a duce mai departe, ce au cultivat stramosii nostri. Si pentru ca suntem o parte din Europa, trebuie sa ne relevam si prin cultura traditionala, care este o piesa forte. De aceea eu vad, “pe tabla jocului de sah a lumii cultura traditionala asemenea puterii reginei”.

….Am deprins intelegerea pentru frumos neaos, romanesc, am inteles pentru totdeauna ca arta autentica, cultura, este o stare de spirit, este o ambianta care trebuie cultivate, care se transmite din generatie in generatie si trebuie sadita tinerilor vlastare din frageda pruncie, trebuie sa se nasca cu ea, trebuie sa vada, sa creasca in spiritual ei.

Fundatia Culturala Dana Ardelea si-a propus, de la infiintare in anul 1998:

  • Sa cultive si sa promoveze traditiile si valorile spirituale nationale.
  • Sa incurajeze si sa promoveze diverse forme de expiimare artistica a copiilor si tinerilor cu aptitudini, si sa-i sustina pe cei cu dificultati sociale
  • Sa sustina afirmarea in viata publica romaneasca si internationala a tinerelor talente prin organizari de spectacole, expozitii, concerte, concursuri, etc…

Proiectul meu favorit a fost si este: “De la costumul popular autentic, la cel stilizat “.

Si pentru ca, un adult cu “greu” ar fi imbracat un costum stilizat, m-am adresat copiilor formand un grup de minimanechine in anul 1990, ce au prezentat marelui public din Romania si strainatate, creatiile mete.

Am fost invitati de catre ICR si Ambasadele Romaniei din Budapesta, Viena, Praga, Bratislava, Berlin, Paris, Venetia, Roma, Primarii: Perugia, Padova, Toulouse, pentru a realiza spectacole de folclor autentic si stilizat si nu in ultimul rand si Concerte de muzica clasica.

Presedinte,

Arh. Dana Alexandrina Ardelea

________________________________

Cu imaginaţie…

Fantezie, memorie, capacitatea de a făurii, cu câţva centrimetrii cubi de imaginaţie, o serie de modele de design vestimentar pe care le privim încântaţi. Întrebând-o cum au apărut de-a lungul a câţva ani o asemenea varietate de modele, Dana-Alexandrina Ardelea pare, ea însăşi, uimită în faţa lor de parcă atunci le-ar vedea pentru prima oară. Chipul copilăriei cu livezi şi solare meleaguri există atît de viu în memoria Danei-Alexandrina Ardelea încât se pare că ea nu a depus nici un efort să le aducă în prezent, pentru că în modelele ei ea vorbeşte despre copilărie in primul rând.

Şi de ce nu o vestimentaţie pentru copii ? Fiecare lucru ieşit din mâna mea, mărturiseşte această tânără proiectant-arhitectă a unui institut al căilor ferate, reprezintă clipele mele de fericire. În cazul meu fericirea se cântăreşte cu mici puncte colorate.

În inima unui copil culorile încap şi bat la unison şi, ajunge uneori o singură culoare, pentru ca forţa copilăriei să izbucnească într-un râs generos şi de neînvins. Aşa s-a petrecut şi în cazul Danei-Alexandrina Ardelea . Să nu uităm – ne îndeamnă –  ea să îmbrăcăm copii în anotimpuri. Să pastrăm pentru ei culoarea gutuii şi  crăiţelor, a trandafirului şi a fragei, a zorelelor şi a chiparoşilor.

Mamă, la rândul ei a unei fetiţe de-o şchioapă  a transformat-o în primii ani ai copilãriei, când într-un fluture, când într-o  ramurã de liliac. Din joaca ei cu Şerbana s-au născut ideile multor modele pe care continuă să le pună pe mătase, pe pănză, pe stofã; din poveştile lor sar nenumãrate  personaje cochetând cu Sânzienele, cu prinţii, cu pajii.

Nevoia de frumos cere linii simple, asemănatoare celor pe care le face o lebădă în zbor. Îmbrăcându-i cu asemenea veşminte, Dana-Alexandrina Ardelea îi ea  şi-i întoarce cu faţa spre noi. Sunt aceeaşi copii, ne îndoim noi, şi totuşi un pic alţii, de vreme ce există un strop de îndoială.

Fragilitate şi graţie pe ţesăturile fragile şi graţioase, încărcate de un nesfârşit lirism, prietenoase şi un pic romantice, aceste veşminte – cele mai multe dintre ele rochiţe pentru fetele noastre – sunt destinate zilelor de sărbătoare ale copiilor.

Un greier s-a culcat pe gulerul încântător al uneia, o albină pe tivul alteia şi mi se pare o buburuză traversează un cordon minuscul luîndu-l drept un fir de iarbă, povestind, dacă mai era cazul să o spunem, că fiecare dintre zilele copilăriei e o mică sărbătoare pe care nu am da-o pe tot aurul din lume.

Veşmintele Danei-Alexandrina Ardelea, care se grăbesc să îmbrace pe cea mai frumoasă dintre  vârste, făcînd-o comodă, uşoară dar şi elegantă, ne întorc sufletul spre lumină şi bucurie.

                                                             ARETA ŞANDRU

                                                        Suplimentul literar-artistic

                                                             al Scânteii tineretului

                                                               din 17 dec. 1988

_______________________________

Bucuros intri, în acestă lume care fericeşte sufleteşte, pe copii noştri şi pe noi, părinţii lor, graţie inspiraţiei divine, a artistului autentic DANA ARDELEA POPOVICI .

Ea, artista, a gândit desigur vestimentaţia puerilă nu ca (pe) un capriciu al modei ci mai presus de toate, ca o victorie a bunului gust, pavăză a igienei estetice de care în tumultul clipei, uităm adesea.Dincolo de util, lucrările Danei Ardelea, uimesc prin stricteţea ideativă care cumulează frumosul ca fruct nedidactic al educaţiei.Un copil îmbrăcat pe gustul Danei Ardelea, va pricepe cu un ceas mai devreme că nu “haina face pe om”, ca apariţie exterioară dar cu siguranţă, haina poate să-i organizeze sufletul, dragostea de sine ca imagine a respectului faţă de semeni.

        E nespus de bine ca această educaţie să înceapă în copilărie. O paideia fără biciul vorbei, o paideia cu dantela persuasiunii, a pitorescului fluent, necesar, parte vibrantă încă ascunsă unora, dintr-un întreg sistem de ecologie spirituală

CONSTANTIN CRIŞAN

                                                                  13.oct.1988

________________________________

DANA  ARDELEA

Creator de modă pentru copii

Preşedinte a Fundaţiei Culturale “Dana Ardelea”

Membra Partener a Federatiilor, Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor pentru  U.N.E.S.C.O

Fundatie de Utilitate Publica

  • DANA ARDELEA este originară din Braşov.
  • Practică arhitectura la Bucureşti, dar este puternic atrasă de arta populară, cochetând cu grafica şi ceramica.
  • Începând cu anul 1990 se stabileşte  definitiv pentru  creaţia vestimentară pentru copii.Colaboratoare şi membră a Fondului  Plastic, realizează  cu măiestria  mâinilor  sale    modele  cu  inspiraţie  folclorică  românească, combină diferite materiale  şi accesorii  într-un  ansamblu  geometric  şi  coloristic  armonios  cu o subtilă manieră romantică.
  • Obţine Premiul  I  pe ţară,  în anul  1990 – Teatrul Nottra, pentru  creaţie vestimentară pentru copii.
  • Din anul 1990, DANA ARDELEA formează primul grup de minimanechine, cu care se prezintă marelui  public din  ţară  şi  străinătate, în  numeroase  expoziţii personale, colective şi  spectacole de prezentare de modă pentru copii, pentru zile festive.

Tematica prezentărilor de modă pentru copii cu inspiraţie folclorică este :

„De la costumul tradiţional românesc, la o vestimentaţie stilizată pentru copii.”

    –  „De mulţi ani, DANA ARDELEA expune publicului, hăinuţe pentru fetiţe şi băieţi, oferind foarte reuşite soluţii de compoziţie plastică. Ele îmbină în mod fericit rigoarea designului modern cu rafinamentul costumului tradiţional românesc, la care se adaugă vraja basmelor copilăriei.

Aspectul „design” este dat de contururile netede ale siluetei, care tinde spre forme geometrice regulate. Autoarea, lucrând în domeniul proiectării de arhitectură, e deprinsă cu construcţia riguroasă a volumelor. Contururile plane din care se compune rochia sunt deobicei subliniate prin tivuri contrastante, care marchează clar intenţiile plastice.

Inspirarea din portul popular e făcută într-un mod inteligent şi sensibil, din modelele straielor de demult fiind prelucrate, nu detalii, ci principii fundamentale, croielile simple sau acorduri de culori vioaie, dar lipsite de stidenţe, cu broderii mărunte şi ritmul dungilor contrastante”. ( Dr.Prof.Univ. Adina Nanu – Bucureşti )

–   „Nota caracteristică a vestimentaţiei pentru copii propuse de artist este romantismul îmbinând o viziune mărturisit retro ce, apelează la farmecul preţioaselor dantele de altă dată, cu amintirea portului sărbătoresc din ţinutul Braşovului natal, definit de acea eleganţă a ansamblului auster  nelipsit de accente exuberante.

În economia siluetei marcarea taliei, împodobirea bustului şi a poalelor ample cu subtile colaje textile ce uzează cu profuziune de dantelă, – constituie constante ale unei concepţii de ansamblu. Stilistica propune deci, începând cu cea mai fragedă vârstă o feminitate puternic afirmată prin imaginaţia şi exuberanţa decorativă a unei ţinute sărbătoresc – jovială, menită să îmbrace şi să incite în egală măsură toate momentele zilei”. (Dr.muzeograf al Muzeului Palatului Brâcovenesc Mogoşoaia – DOINA  MANDRU-Bucureşti.)